Δευτέρα, Αυγούστου 03, 2009

Φως στο Μονοπάτι



ΟΙ ΠΡΩΤΟΙ 21 ΚΑΝΟΝΕΣ

Προτού τα μάτια γίνουν ικανά να βλέπουν, πρέπει να μάθουν να μη χύνουν δάκρυα. Προτού τα αυτιά γίνουν ικανά να ακούν, πρέπει να χάσουν την εξωτερική τους ευαισθησία. Προτού η φωνή γίνει ικανή να μιλήσει μπροστά στους δασκάλους, πρέπει να αποβάλει τη δύναμη που έχει να πληγώνει. Προτού η ψυχή γίνει ικανή να σταθεί μπροστά στους δασκάλους, πρέπει πρώτα να καθαρθούν τα πόδια της στο αίμα της καρδιάς.

1) Σκότωσε τη φιλοδοξία.

(Σημείωση 1η: Η φιλοδοξία είναι το πρώτο ελάττωμα, ο μεγάλος πειρασμός του ανθρώπου που υψώνεται επάνω από τους ομοίους του. Είναι η απλούστερη μορφή του να ψάχνεις την ανταμοιβή. Αυτή είναι που εκτροχιάζει διαρκώς τους ανθρώπους από τις υψηλότερες δυνατότητές τους. Χωρίς αμφιβολία είναι ένας απαραίτητος εκπαιδευτής. Τα αποτελέσματά της γίνονται σκόνη και στάχτη στο στόμα. Όπως ο θάνατος και η συστολή, δείχνουν υπέρτατα στον άνθρωπο ότι το να δουλεύει έτσι, είναι το να δουλεύει για μια αναπόφευκτη απογοήτευση. Αλλά αν και αυτός ο πρώτος κανόνας φαίνεται τόσο απλός και εύκολος, μην τον περάσετε βιαστικά, γιατί αυτά τα βίτσια του συνηθισμένου ανθρώπου περνάνε από έναν λεπτό μετασχηματισμό και επανεμφανίζονται με άλλη μορφή στην καρδιά του μαθητή. Είναι εύκολο να πει κάποιος: «δεν θα είμαι φιλόδοξος», δεν είναι όμως τόσο εύκολο να πει: «όταν ο Δάσκαλος διαβάζει την καρδιά μου θα την βρίσκει εντελώς καθαρή». Ο αγνός καλλιτέχνης που εργάζεται από την αγάπη για το έργο του, μερικές φορές προσκολλάται πιο σταθερά στο αληθινό μονοπάτι από τον αποκρυφιστή που φαντάζεται ότι έχει απομακρύνει από τον εαυτό του το ενδιαφέρον για το άτομό του, αλλά που στην πραγματικότητα έχει μόνο διευρύνει τα όρια της εμπειρίας και της επιθυμίας, και μεταφέρει το ενδιαφέρον του στα πράγματα που αφορούν τη ανώτερη άποψη της ζωής του. Η ίδια αρχή ισχύει και για τους άλλους δύο φαινομενικά απλούς κανόνες. Δώσε προσοχή σε αυτούς και μην αφεθείς να εξαπατηθείς εύκολα από την ίδια σου την καρδιά. Γιατί τώρα, στο κατώφλι, ένα λάθος μπορεί να διορθωθεί. Αλλά εάν συνεχίσεις να το φέρεις μαζί σου θα αυξηθεί και θα δώσει καρπούς ή αλλιώς θα πρέπει να υποφέρεις πικρά για να το καταστρέψεις)

2) Σκότωσε την επιθυμία για ζωή.

3) Σκότωσε την επιθυμία για ανέσεις.

4) Να εργάζεσαι όπως εκείνοι που έχουν υψηλές φιλοδοξίες. Να σέβεσαι τη ζωή όσο εκείνοι που την επιθυμούν. Να είσαι ευτυχισμένος όπως εκείνοι που ζουν για την ευτυχία. Αναζήτησε το κακό στην καρδιά της πηγής του και διώξε το. Ζει και ευημερεί στην καρδιά του αφοσιωμένου μαθητή όσο και στην καρδιά του ανθρώπου των επιθυμιών. Μόνο ο δυνατός μπορεί να το εξοντώσει. Ο αδύναμος πρέπει να περιμένει την ενδυνάμωσή του, την ωρίμανσή του, το θάνατό του. Είναι ένα φυτό που ζει και μεγαλώνει μέσα απ’ όλες τις εποχές. Ανθίζει όταν ο άνθρωπος έχει συγκεντρώσει αναρίθμητες υπάρξεις. Εκείνος που θα εισέλθει στην ατραπό της δύναμης, πρέπει να το ξεριζώσει από την καρδιά του. Τότε η καρδιά θα ματώσει και όλη η ζωή του ανθρώπου θα είναι σαν να διαλύεται. Η διαδικασία αυτή πρέπει να διαρκέσει. Ίσως να έρθει με το πρώτο βήμα της επικίνδυνης σκάλας που οδηγεί στο μονοπάτι της ζωής. Ίσως να έρθει και με το τελευταίο. Να θυμάσαι όμως πάντα ότι πρέπει να διαρκέσει, γι’ αυτό συγκέντρωσε τις ενέργειες την ψυχής σου σ’ αυτό το καθήκον. Να μη ζεις στο παρόν ούτε στο μέλλον, αλλά στην αιωνιότητα. Το γιγάντιο αυτό φυτό δεν μπορεί ν’ ανθίσει εκεί. Τούτη η κηλίδα της ύπαρξης εξαλείφεται από την ατμόσφαιρα της αιώνιας σκέψης.

5) Εξάλειψε κάθε αίσθηση χωριστικότητας.

(Σημείωση 2η: Μην φαντάζεσαι ότι μπορείς να διακριθείς (είσαι ξεχωριστός) από τον κακό ή τον ανόητο άνθρωπο. Αυτοί είσαι εσύ ο ίδιος, παρότι σε μικρότερο βαθμό από το φίλο σου ή το Δάσκαλό σου. Αλλά εάν επιτρέπεις στον εαυτό σου την ιδέα της διάκρισης από οτιδήποτε κακό πράγμα ή πρόσωπο να μεγαλώνει μέσα σου, δημιουργείς Κάρμα, το οποίο σε δεσμεύει με εκείνο το πράγμα ή το πρόσωπο, μέχρις ότου αναγνωρίσει η ψυχή σου ότι δεν μπορεί να απομονωθεί. Θυμήσου ότι η αμαρτία και η ντροπή του κόσμου είναι η αμαρτία και η ντροπή σου γιατί είσαι ένα μέρος από αυτόν. Το Κάρμα σου αναμειγνύεται περίπλοκα με το μεγάλο Κάρμα. Και προτού να μπορέσεις να επιτύχεις τη γνώση πρέπει να έχεις περάσει μέσα από όλους τους τόπους, τόσο τους απόκοσμους όσο και τους αγνούς. Επομένως, θυμήσου ότι το λερωμένο ένδυμα που απεχθάνεσαι να αγγίξεις μπορεί να ήταν δικό σου χθες, ή μπορεί να είναι δικό σου αύριο. Και εάν γυρίζεις με φρίκη τα μάτια σου από αυτό, όταν πετιέται επάνω στους ώμους σου, τότε αυτό πιο πολύ προσκολλάται επάνω σου. Το άτομο που αυτοθεωρείται δίκαιο προετοιμάζει τον εαυτό του για ένα κρεβάτι στο βούρκο. Να απέχεις όχι για να κρατηθείς καθαρός, αλλά επειδή το να απέχεις είναι ένα καθήκον)

6) Εξάλειψε την επιθυμία για αισθησιασμό.

7) Εξάλειψε την πείνα για ανάπτυξη.

8) Κι όμως στάσου μόνος κι απομονωμένος, γιατί τίποτε απ’ ότι είναι ενσωματωμένο, τίποτε από ότι έχει συνείδηση της χωριστικότητας, τίποτε απ’ ότι είναι έξω απ’ το Αιώνιο δεν μπορεί να σε βοηθήσει. Διδάξου απ’ τις αισθήσεις και παρατήρησέ τες γιατί μονάχα έτσι μπορείς να κάνεις τα πρώτα βήματα στην επιστήμη της αυτογνωσίας και να πατήσεις σταθερά το πόδι σου στο πρώτο σκαλοπάτι. Αναπτύξου όπως το λουλούδι, ασυνείδητα (φυσικά, σταδιακά, χωρίς άλματα), αλλά με ανυπομονησία ν’ ανοίξει την ψυχή του στον αέρα. Το ίδιο κι εσύ πρέπει να πιέζεις ν’ ανοίξεις την ψυχή σου στο αιώνιο. Πρέπει όμως να είναι το αιώνιο αυτό που θα τραβά τη δύναμη και την ομορφιά σου και όχι η επιθυμία για ανάπτυξη. Στη μια περίπτωση αναπτύσσεται στην πολυτέλεια της αγνότητας, ενώ στην άλλη σκληραίνεις από το βίαιο πάθος για προσωπικό κύρος.

9) Να επιθυμείς μόνο αυτό που βρίσκεται μέσα σου.

10) Να επιθυμείς μόνο αυτό που βρίσκεται πέρα από σένα.

11) Να επιθυμείς μόνο αυτό που δεν μπορεί ν’ αποκτηθεί.

12) Γιατί μέσα σου είναι το φως του κόσμου, το μόνο φως που μπορεί να φωτίσει την Ατραπό. Αν δεν μπορείς να το αντιληφθείς μέσα σου, είναι μάταιο να το αναζητάς αλλού. Βρίσκεται πέρα από σένα, γιατί όταν το φτάνεις χάνεις τον εαυτό σου. Δεν αποκτιέται γιατί αποσύρεται διαρκώς. Θα μπεις στο φως, αλλά δεν θα αγγίξεις ποτέ τη φλόγα.

13) Να επιθυμείς διακαώς τη δύναμη (εμπιστεύσου την τριαδική δύναμη της εσωτερικής σου θεότητας).

14) Να επιθυμείς διακαώς την ειρήνη.

15) Να επιθυμείς όσο τίποτε άλλο να κατέχεις.

16) Αυτά όμως που θα επιθυμείς να κατέχεις, πρέπει να ανήκουν στην ψυχή και μόνο, να κατέχονται επομένως απ’ όλες τις αγνές ψυχές εξίσου, και να είναι κτήμα του συνόλου. Να νιώθεις πείνα για τέτοιου είδους αποκτήματα, γιατί μόνο η αγνή ψυχή μπορεί να τα διατηρήσει. Έτσι θα συσσωρεύεις πλούτο για λογαριασμό της ενιαίας πνευματικής ζωής, η οποία αποτελεί το μόνο αληθινό εαυτό σου. Η ειρήνη που θα επιθυμείς, είναι η ιερή εκείνη ειρήνη που δεν ταράσσεται από τίποτε, και στην οποία οι ψυχές αναπτύσσονται όπως το ιερό άνθος στις ήρεμες λίμνες. Η δύναμη αυτή που θα επιδιώξει ο μαθητής, είναι η δύναμη που θα τον κάνει να φαίνεται σαν τίποτε στα μάτια των ανθρώπων.

17) Αναζήτησε το δρόμο.

(Σημείωση 3η: Αυτές οι τρεις λέξεις φαίνονται, ίσως, πάρα πολύ λίγες για να αποτελέσουν έναν κανόνα από μόνες τους. Ο μαθητής θα πει: «Θα μελετούσα αυτές τις σκέψεις αν δεν αναζητούσα το μονοπάτι;». Μην βιαστείς να προσπεράσεις. Σταμάτα λίγο και διαλογίσου. Είναι το μονοπάτι αυτό που επιθυμείς ή είναι ότι η φαντασία σου προσφέρει μια συγκεχυμένη προοπτική μεγάλων υψών για να ανεβείς ή ένα μεγάλο μέλλον για να φτάσεις; Πρόσεξε την προειδοποίηση. Το μονοπάτι πρέπει να αναζητηθεί για τον εαυτό του, και να μη ληφθούν υπόψη τα πόδια σου που θα το περπατήσουν. Υπάρχει μια σχέση μεταξύ αυτού του κανόνα και του 17ου της 2ης σειράς. Όταν μετά από αιώνες προσπάθειας και πολλών νικών η τελική μάχη κερδισθεί και απαιτηθεί το έσχατο μυστικό, τότε θα είσαι έτοιμος για ένα μονοπάτι πιο προχωρημένο. Όταν το τελικό μυστικό αυτού του μεγάλου μαθήματος λέγεται, τότε ανοίγεται το μυστήριο του νέου μονοπατιού, μονοπάτι που οδηγεί πέρα από κάθε ανθρώπινη εμπειρία και που είναι εντελώς πέρα από την ανθρώπινη αντίληψη ή τη φαντασία. Σε κάθε ένα από αυτά τα σημεία είναι αναγκαίο για να σταματάς και να εξετάζεις καλά. Σε κάθε ένα από αυτά τα σημεία είναι απαραίτητο να είσαι βέβαιος ότι έχεις επιλέξει το μονοπάτι για χάρη του. Το μονοπάτι και η αλήθεια έρχονται πρώτα, κατόπιν ακολουθεί τη ζωή)

18) Αναζήτησε το δρόμο αποσυρόμενος στον εσωτερικό κόσμο.

19) Αναζήτησε το δρόμο προχωρώντας τολμηρά προς τα έξω.

20) Μην αναζητάς οποιονδήποτε δρόμο. Για κάθε χαρακτήρα υπάρχει ένας δρόμος που φαίνεται πως είναι ο πλέον επιθυμητός. Ο δρόμος, όμως, δεν βρίσκεται μόνο με την αφοσίωση ή μόνο με τη θρησκευτική περισυλλογή ή μόνο με τη φλογερή πρόοδο ή μόνο με μια εργασία στην οποία θυσιάζεις τον εαυτό σου ή μόνο με την προσεκτική παρατήρηση της ζωής. Κανένα απ’ αυτά δεν μπορεί από μόνο του να προχωρήσει τον αναζητητή περισσότερο από ένα βήμα. Για ν’ ανεβείς τη σκάλα χρειάζονται όλα τα βήματα. Τα ελαττώματα του ανθρώπου είναι στην ουσία αναγκαία βήματα – όχι πως αυτό σημαίνει ότι πρέπει κανείς να ασχολείται μόνο μ’ αυτά. Όμως, παρά το ότι δημιουργούν μια καλή ατμόσφαιρα κι ένα ευτυχισμένο τέλος, είναι άχρηστα αν περιορίζεται κανείς μόνο μ’ αυτά. Ολόκληρη η φύση του ανθρώπου πρέπει να χρησιμοποιείται με σοφία από εκείνον που θέλει να μπει στην Ατραπό. Κάθε άνθρωπος είναι για τον εαυτό του η οδός, η αλήθεια και η ζωή. Αυτό, όμως, ισχύει μόνο όταν κατανοεί απόλυτα την ατομικότητά του και με τη δύναμη της αφυπνισμένης πνευματικής του βούλησης αναγνωρίζει ότι η ατομικότητα αυτή δεν είναι ο εαυτός του, αλλά εκείνο που τόσο επίπονα έχει δημιουργήσει για να χρησιμοποιεί αποκλειστικά, και με τη βοήθεια του οποίου, όσο αναπτύσσεται η νοημοσύνη του, ελπίζει ότι θα φτάσει στη ζωή που υπάρχει πιο πέρα και από την ατομικότητα. Όταν γνωρίζει ότι γι’ αυτό το θαυμάσιο και περίπλοκο σύνολο της υπόστασής του υπάρχει μια ξεχωριστή ζωή, τότε πράγματι βρίσκεται στην Ατραπό. Αναζήτησέ την εντρυφώντας στα μυστηριώδη και μεγαλειώδη βάθη του δικού σου εσώτατου εαυτού. Αναζήτησέ την, δοκιμάζοντας όλες τις εμπειρίες και χρησιμοποιώντας τις αισθήσεις ώστε να κατανοήσεις την ανάπτυξη και την ομορφιά και το ανεπαίσθητο των άλλων θεϊκών στοιχείων που πολεμούν πλάι σου για σένα και διαμορφώνουν τη φυλή στην οποία ανήκεις. Αναζήτησέ την με τη μελέτη των νόμων της ύπαρξης, της φύσης και του υπερφυσικού. Αναζήτησέ την με την υπακοή της ψυχής στο αχνό αστέρι που καίει μέσα σου. Όσο παρακολουθείς και λατρεύεις με σταθερότητα, τόσο το φως του θα δυναμώνει. Τότε θα ξέρεις ότι βρήκες την αρχή του δρόμου. Και όταν βρεις το τέλος του, τότε το φως αυτό θα μετατραπεί ξαφνικά σε αιώνιο φως.

(Σημείωση 4η: Αναζήτησέ το δοκιμάζοντας κάθε εμπειρία και μην ξεχνάς ότι όταν λέω αυτό δεν εννοώ: πέσε σε όλες τις αποπλανήσεις των αισθήσεων προκειμένου να τις γνωρίσεις. Προτού γίνεις αποκρυφιστής μπορείς να το κάνεις αυτό, αλλά όχι μετά. Όταν επιλέξεις και μπεις στο μονοπάτι δεν μπορείς να ενδώσεις σε αυτές τις αποπλανήσεις χωρίς ντροπή, χωρίς αμφιβολία, χωρίς τρόμο. Μπορείς να τις πειραματιστείς, μπορείς να τις παρατηρήσεις και να τις αναλύσεις και να περιμένεις με υπομονή και εμπιστοσύνη την ώρα που δεν θα σου προκαλούν καμία εντύπωση. Αλλά μην καταδικάζεις τον άνθρωπο που υποκύπτει. Άπλωσε το χέρι σου σε αυτόν σαν σε έναν προσκυνητή αδελφό, τα πόδια του οποίου έχουν γίνει βαριά μέσα στη λάσπη του δρόμου. Θυμήσου, ω μαθητή, ότι αν η άβυσσος μεταξύ του ενάρετου ανθρώπου και του αμαρτωλού είναι μεγάλη, η απόσταση μεταξύ του ενάρετου ανθρώπου και αυτού που έχει επιτύχει τη γνώση είναι μεγαλύτερη. Ανυπολόγιστη είναι η απόσταση μεταξύ του ενάρετου ανθρώπου και αυτού που βρίσκεται στο κατώφλι της θεϊκότητας. Επομένως φυλάξου από το να φαντάζεσαι πάρα πολύ σύντομα ότι είσαι κάτι ξεχωριστό από τη μάζα. Όταν βρεις την αρχή του μονοπατιού, το αστέρι της ψυχής σου θα αρχίσει να βλέπει το φως του και μέσα στην διαύγειά του θα αντιληφθείς πόσο μεγάλο είναι το σκοτάδι μέσα στο οποίο φέγγει. Μυαλό, καρδιά, εγκέφαλος, όλα είναι σκοτεινά μέχρις ότου κερδηθεί η πρώτη μεγάλη μάχη. Να μην αφήνεις όμως γι’ αυτό, το φόβο και τον τρόμο να σε κυριεύουν. Κράτησε τα μάτια σου σταθερά στο μικρό φως και αυτό θα μεγαλώνει. Κάνε όμως το εσωτερικό σκοτάδι να σε βοηθήσει για να καταλάβεις την ανημποριά εκείνων που δεν έχουν δει κανένα φως, και των οποίων οι ψυχές είναι σε βαθιά σκοτάδια. Μην τους κατηγορείς, μην ξεχωρίζεσαι από αυτούς, αλλά προσπάθησε να ελαφρύνεις λίγο το βαρύ Κάρμα του κόσμου. Δώσε τη βοήθειά σου στα λίγα ισχυρά χέρια που συγκρατούν τις δυνάμεις του σκοταδιού από το να πετύχουν την πλήρη νίκη. Τότε θα μπεις σε μια συνεργασία χαράς, η όποια φέρνει πράγματι φοβερό κόπο και βαθιά θλίψη, αλλά και μια μεγάλη και συνεχώς αυξανόμενη τέρψη)

21) Να επιζητείς ν’ ανθίσει το λουλούδι μέσα στη σιωπή που ακολουθεί τη θύελλα, όχι πριν από τότε. Θα μεγαλώνει, θα ξεπετάγεται, θα κάνει μίσχους, φύλλα και μπουμπούκια, όσο η θύελλα θα εξακολουθεί, όσο η μάχη θα συνεχίζεται. Μέχρις ότου όμως διαλυθεί η προσωπικότητα του ανθρώπου, μέχρις ότου διαποτιστεί από το θεϊκό άρωμα που τον έχει δημιουργήσει, μέχρις ότου η φύση του υποταχθεί στον ανώτερο εαυτό (στο ΕΙΝΑΙ), δεν μπορεί ν’ ανοίξει το άνθος του. Τότε μόνο θα έρθει μια τέτοια ηρεμία σαν εκείνη που έρχεται σε μια τροπική χώρα μετά τη δυνατή βροχή, όταν η φύση εργάζεται τόσο γρήγορα ώστε μπορεί κανείς να διακρίνει τη δράση της. Μια τέτοια ηρεμία θα έρθει στο καταπονημένο πνεύμα. Και μέσα στη βαθιά σιωπή θα συμβεί το μυστηριώδες γεγονός που θ’ αποδείξει ότι βρέθηκε πια ο δρόμος. Ονόμασέ το όπως θέλεις. Είναι μια φωνή που μιλά (που τραγουδά). Δεν είναι δυνατόν να περιγραφεί με οποιαδήποτε μεταφορική έννοια. Όταν δεν υπάρχει κανείς άλλος να μιλήσει, είναι ένας αγγελιοφόρος που έρχεται δίχως μορφή ή υλική υπόσταση. Είναι το λουλούδι, (το μπουμπούκι) της ψυχής που έχει ανοίξει. Μπορεί όμως να το νιώσει κανείς, να το αναζητήσει, να το επιθυμήσει έστω και στη μέση της μαινόμενης θύελλας. Η σιωπή μπορεί να διαρκέσει μια στιγμή και μόνο ή ίσως και χίλια χρόνια, σίγουρα όμως θα τελειώσει. Εσύ, πάντως, θα μεταφέρεις μέσα σου τη δύναμή της. Η μάχη πρέπει να ξαναδοθεί πολλές φορές και να κερδηθεί. Μόνο σε μια διακοπή της μπορεί η φύση να είναι ήρεμη.

(Σημείωση 5η: H άνθιση του λουλουδιού είναι η ένδοξη στιγμή που η αντίληψη ξυπνά: με αυτή έρχεται η εμπιστοσύνη, η γνώση, η βεβαιότητα. Η μικρή διακοπή της ψυχής είναι η στιγμή της έκπληξης, και η επόμενη στιγμή μετά την ικανοποίηση είναι η σιωπή. Μάθε, ω μαθητή, ότι εκείνοι που έχουν περάσει μέσα από τη σιωπή και έχουν νιώσει την ειρήνη της και έχουν διατηρήσει τη δύναμή της, αυτοί ποθούν να περάσεις κι εσύ μέσα από αυτή. Έτσι, όταν ο μαθητής είναι έτοιμος να μπει στην αίθουσα της γνώσης, θα βρίσκει πάντα τον Δάσκαλό του)

Πάς Ινβερενσιάλ (Η Ειρήνη να είναι μαζί σου)

ΟΙ ΔΕΥΤΕΡΟΙ 21 ΚΑΝΟΝΕΣ

Από τη σιωπή που είναι ειρήνη, θ’ ακουστεί μια φωνή που θα λέει: «Δεν αρκεί. Έχεις ωριμάσει και τώρα πρέπει πια να σπείρεις». Γνωρίζοντας πως η φωνή αυτή είναι η ίδια η σιωπή, εσύ θα υπακούσεις.

(Σημείωση 6η: Το να είσαι σε θέση να σταθείς σταθερά σημαίνει να έχεις εμπιστοσύνη. Το να είσαι σε θέση να ακούς σημαίνει να έχεις ανοίξει τις πόρτες της ψυχής. Το να είσαι σε θέση να βλέπεις σημαίνει ότι έχεις επιτύχει την αντίληψη. Το να είσαι σε θέση να μιλάς σημαίνει ότι έχεις επιτύχει τη δύναμη να βοηθάς τους άλλους. Το να έχεις υποτάξει την επιθυμία σημαίνει ότι έχεις μάθει να χρησιμοποιείς το εγώ και να το κυριαρχείς. Το να έχεις επιτύχει τη γνώση του εαυτού σου σημαίνει ότι έχεις αποτραβηχτεί στο εσωτερικό του κάστρου σου, από όπου ο ατομικός άνθρωπος μπορεί να παρατηρηθεί με αμεροληψία. Το να έχεις δει την ψυχή σου στην άνθισή της σημαίνει ότι έχεις λάβει μια στιγμιαία αναλαμπή του εαυτού σου στη μεταμόρφωση που θα σε κάνει κάτι περισσότερο από άνθρωπο. Το να έχεις αναγνωρίσει σημαίνει ότι έχεις επιτύχει το μεγάλο στόχο να παρατηρείς το απαστράπτων φως χωρίς να χαμηλώνεις τα μάτια σου και χωρίς να υποχωρείς από τον τρόμο, σαν να είσαι μπροστά από κάποιο τρομακτικό φάντασμα. Αυτό συμβαίνει σε μερικούς και έτσι χάνουν τη νίκη ακριβώς τη στιγμή που την κέρδισαν. Το να ακούς τη φωνή της σιωπής σημαίνει ότι έχεις καταλάβει πως η μόνη αληθινή καθοδήγηση έρχεται από μέσα. Το να πάς στο Ναό της Γνώσης σημαίνει ότι έχεις μπει στην κατάσταση εκείνη στην οποία είναι δυνατόν να μάθεις. Κατόπιν, πολλές λέξεις θα γραφτούν εκεί για σένα με πύρινους χαρακτήρες, που θα σου είναι εύκολο να διαβάσεις. Γιατί όταν ο μαθητής είναι έτοιμος είναι και ο Δάσκαλος έτοιμος επίσης)

Είσαι τώρα ένας μαθητής, ικανός να σταθεί, ν’ ακούσει, να δει και να μιλήσει. Έχεις τιθασέψει τις επιθυμίες κι έχεις αποκτήσει την αυτογνωσία. Έχεις δει κι αναγνωρίσει την ψυχή σου στο άνθισμά της. Έχεις ακούσει τη φωνή της σιωπής. Πήγαινε στην Αίθουσα της Μάθησης και διάβασε όσα υπάρχουν γραμμένα για σένα εκεί.

(Σημείωση 7η: Εκείνοι που ζητούν θα λάβουν. Αλλά παρόλο που ο συνηθισμένος άνθρωπος ζητά συνεχώς, η φωνή του δεν ακούγεται. Γιατί ζητά μόνο με το νου του και η φωνή του νου δεν ακούγεται παρά μόνο σε εκείνη τη σφαίρα στην οποία ο νους ενεργεί. Έτσι, όσο δεν έχουν περάσει οι πρώτοι 21 κανόνες, δεν λέω ότι εκείνοι που ζητούν θα λάβουν. Διαβάζω, με την αποκρυφιστική έννοια, είναι να διαβάζω με τα μάτια του πνεύματος. Ζητώ είναι να αισθάνομαι εσωτερική πείνα, την επιθυμία της πνευματικής ενατένισης. Είμαι σε θέση να διαβάσω σημαίνει ότι έχω αποκτήσει σε έναν ελάχιστο βαθμό τη δύναμη να ικανοποιήσω αυτή την πείνα. Όταν ο μαθητής είναι σε θέση να μάθει, τότε γίνεται δεκτός, αναγνωρισμένος και αποδεκτός. Έτσι πρέπει να είναι, γιατί έχει ανάψει το λυχνάρι του και δεν μπορεί να μείνει κρυφός. Αλλά είναι αδύνατο να μάθει έως ότου η πρώτη μεγάλη μάχη κερδηθεί. Το μυαλό μπορεί να αναγνωρίσει την αλήθεια, αλλά το πνεύμα δεν μπορεί να την λάβει. Μόλις περάσει μέσα από τη θύελλα και επιτύχει την ειρήνη, τότε είναι πάντα δυνατό να μάθει, ακόμα κι αν ο μαθητής αμφιβάλει, διστάζει και ξεστρατίζει. Η φωνή της σιωπής παραμένει μέσα του και ακόμη και αν αφήσει το μονοπάτι εντελώς, θα αντηχήσει μια ημέρα μέσα του και θα τον χωρίσει στα δύο χωρίζοντας τα πάθη του από τις θεϊκές δυνατότητές του. Τότε, μέσα στον πόνο και τις απελπισμένες κραυγές του εγκαταλειμμένου κατώτερου εγώ, θα επιστρέψει. Γι αυτό σας λέω: Η ειρήνη να είναι με σας. Σου δίνω την ειρήνη μου, είναι κάτι που μπορεί να ειπωθεί μόνο από τον Δάσκαλο στους αγαπημένους μαθητές που είναι όπως αυτός. Υπάρχουν μερικοί, ακόμη και μεταξύ εκείνων που αγνοούν την ανατολική σοφία, στους οποίους αυτό μπορεί να λέγεται καθημερινά με μεγαλύτερη ακρίβεια. Παρατηρήστε τις τρεις αλήθειες. Είναι ίσες)

1) Μείνε έξω από την επερχόμενη μάχη. Αν και μάχεσαι, μην είσαι εσύ ο πολεμιστής.

2) Αναζήτησε τον πολεμιστή και άφησέ τον να μάχεται μέσα σου.

3) Δέξου τις εντολές του για μάχη και υπάκουσε σ’ αυτές.

4) Να τον υπακούς όχι όπως υπακούει κανείς έναν στρατηγό, αλλά σαν να είναι τα λόγια του οι ψίθυροι των κρυφών σου επιθυμιών, γιατί αυτός είσαι εσύ ο ίδιος, μόνο που είναι απεριόριστα σοφός και δυνατότερος από σένα. Αναζήτησέ τον, γιατί μέσα στον πυρετό και τη βιασύνη της μάχης μπορεί να τον προσπεράσεις και δεν θα σε αναγνωρίσει αν δεν τον αναγνωρίσεις εσύ. Αν η κραυγή σου φτάσει στ’ αυτιά του, τότε θα πολεμήσει για σένα και θα γεμίσει το κενό που υπάρχει μέσα σου. Όταν γίνει αυτό, θα μπορείς να περνάς μέσα από τη μάχη ψύχραιμος, ανέγγιχτος και θ’ αφήνεις εκείνον να μάχεται για σένα. Έτσι δεν θα κάνεις λάθος χτυπήματα. Αν όμως δεν τον αναζητήσεις, αν τον προσπεράσεις, τότε για σένα δεν υπάρχει ασφάλεια. Το μυαλό σου θα παραπαίει, η καρδιά σου θα είναι ταραγμένη και μέσα στον κουρνιαχτό του πεδίου της μάχης η όραση κι οι άλλες αισθήσεις σου θα είναι αδύναμες και δεν θα μπορείς να ξεχωρίζεις τους φίλους σου από τους εχθρούς σου. Εκείνος είναι ο ίδιος ο εαυτός σου. Παρόλα αυτά, εσύ δεν είσαι παρά πεπερασμένος και υπόκεισαι σε σφάλματα. Εκείνος είναι αιώνιος και σίγουρος. Εκείνος είναι η αιώνια αλήθεια. Αν περάσει μέσα σου και γίνει ο πολεμιστής σου, δεν θα σ’ εγκαταλείψει ποτέ. Και την ημέρα της μεγάλης ειρήνης θα γίνει ένα με σένα.

5) Αφουγκράσου το τραγούδι της ζωής.

(Σημείωση 8η: Ψάξε το και άκουσέ το πρώτα στην καρδιά σου. Στην αρχή μπορείς να πεις ότι: «δεν υπάρχει εκεί. Όταν ψάχνω βρίσκω μόνο την δυσαρμονία». Κοίταξε βαθύτερα. Εάν πάλι απογοητευτείς, κάνε μια μικρή διακοπή και ύστερα συνέχισε ακόμη βαθύτερα. Υπάρχει μια φυσική μελωδία, μια κρυφή πηγή μέσα σε κάθε ανθρώπινη καρδιά. Μπορεί να περιβάλλεται από απόλυτη σιωπή, όμως υπάρχει. Στα θεμέλια της ύπαρξής σου θα βρεις πίστη, ελπίδα και αγάπη. Αυτός που επιλέγει το κακό αρνείται να κοιτάξει μέσα του, κλείνει τα αυτιά του στη μελωδία της καρδιάς του, και τα μάτια του στο φως της ψυχής του. Το κάνει αυτό επειδή το βρίσκει ευκολότερο να ζει μέσα στις επιθυμίες. Αλλά κάτω από τη ζωή περνά ένα ισχυρό ρεύμα που δεν γνωρίζει εμπόδιο. Εκεί βρίσκονται στην πραγματικότητα τα μεγάλα νερά. Βρες τα, και θα αντιληφθείς ότι κανένας (μηδενός εξαιρουμένου), ακόμη και το πιο άθλιο των πλασμάτων, είναι ένα μέρος από αυτά, παρόλο που μπορεί να φτιάχνει για τον εαυτό του μια φανταστική εξωτερική μορφή φρίκης. Όλα αυτά τα όντα ανάμεσα στα οποία αγωνίζεσαι είναι μέρη του Θεού. Και τόσο παραπλανητική είναι η αυταπάτη μέσα στην οποία ζεις, ώστε είναι δύσκολο να μαντέψεις πού θα πρωτοβρείς τη γλυκιά φωνή στις καρδιές των άλλων. Αλλά να ξέρεις ότι είναι σίγουρα μέσα σου. Αναζήτησέ τη και όταν την ακούσεις έστω για μια φορά, θα είσαι σε θέση να την αναγνωρίζεις ευκολότερα και τριγύρω σου)

6) Αποθήκευσε μέσα στη μνήμη σου τη μελωδία που ακούς.

7) Μάθε απ’ αυτήν το μάθημα της αρμονίας.

8) Μπορείς τώρα πια να σταθείς ορθός, σταθερός σαν βράχος μέσα στην αναταραχή, υπακούοντας τον πολεμιστή που είναι ο ίδιος ο εαυτός σου και ο βασιλιάς σου. Χωρίς να νοιάζεσαι για τη μάχη, κάνε αυτό που σου λέει, αδιάφορος για το αποτέλεσμα της μάχης, γιατί το σπουδαίο είναι πως ο μαχητής θα την κερδίσει. Γνωρίζεις πως είναι αδύνατον να ηττηθεί. Μείνε λοιπόν ψύχραιμος, σε πλήρη εγρήγορση, και κάνε χρήση της ακοής που έχεις αποκτήσει με τον πόνο και με την εξάλειψη του πόνου. Όσο παραμένεις απλά και μόνο άνθρωπος, στ’ αυτιά σου φτάνουν αποσπάσματα μόνο από το περίφημο τραγούδι. Αν όμως αφουγκραστείς με προσοχή, πρέπει να το θυμάσαι, έτσι που τίποτε απ’ όλα όσα άκουσες να μην πάει χαμένο, και προσπάθησε να μάθεις απ’ αυτό ποιο είναι το νόημα του μυστηρίου που σε περιβάλλει. Με τον καιρό δεν θα χρειάζεσαι δάσκαλο, γιατί, όπως το άτομο έχει φωνή, έτσι έχει εκείνο μέσα στο οποίο υπάρχει το άτομο. Η ίδια η ζωή έχει φωνή που δεν σιωπά ποτέ. Η φωνή της δεν είναι, όπως ίσως νομίζεις εσύ ο κουφός, κραυγή, αλλά τραγούδι. Μάθε απ’ αυτό ότι κι εσύ αποτελείς μέρος της αρμονίας. Μάθε απ’ αυτό να υπακούς τους νόμους της αρμονίας.

9) Παρατήρησε με κατανόηση όλες τις εκφάνσεις της ζωής τριγύρω σου.

10) Μάθε να κοιτάζεις σωστά μέσα στις καρδιές των ανθρώπων.

(Σημείωση 9η: Από μία απολύτως απρόσωπη άποψη (να κοιτάζεις), διαφορετικά θα βλέπεις μέσα από ένα λανθασμένο πρίσμα. Επομένως η έννοια απρόσωπη θα πρέπει πρώτα να γίνει κατανοητή. Η νοημοσύνη είναι αμερόληπτη. Κανείς δεν είναι εχθρός σου. Κανένας δεν είναι φίλος σας. Όλοι είναι εξίσου εκπαιδευτές σου. Ο εχθρός σου γίνεται ένα μυστήριο που πρέπει να λυθεί, ακόμα κι αν χρειάζονται αιώνες γι’ αυτό. Γιατί ο άνθρωπος πρέπει να κατανοηθεί. Ο φίλος σου γίνεται ένα μέρος σου, μια επέκταση σου, ένα αίνιγμα δύσκολο να λυθεί. Υπάρχει μόνο ένα πράγμα, που είναι το πιο δύσκολο να γνωρίσεις: την ίδια σου την καρδιά. Πριν να χαλαρώσουν οι δεσμοί της προσωπικότητας, το βαθύ μυστήριο (του ΕΙΝΑΙ) δε μπορεί να αρχίσει να φαίνεται. Όσο δεν έχεις ξεχωριστεί (διαχωριστεί) από αυτή (την προσωπικότητα), με κανέναν τρόπο δεν θα αποκαλυφθεί στην κατανόησή σου (το μυστήριο του ΕΙΝΑΙ). Τότε και μόνο τότε (όντας διαχωρισμένος από αυτή) θα μπορείς να χρησιμοποιείς όλες τις δυνάμεις (της καρδιάς σου) και να τις αφιερώσεις σε μια αντάξια υπηρεσία)

11) Παρατήρησε, με τη μεγαλύτερη κατανόηση, τη δική σου καρδιά.

12) Γιατί, μέσα από τη δική σου καρδιά έρχεται το μόνο φως που μπορεί να φωτίσει τη ζωή. Μελέτησε την καρδιά των ανθρώπων ώστε να μπορείς να ξέρεις τι είναι αυτός ο κόσμος μέσα στον οποίο ζεις και του οποίου αποτελείς μέρος. Παρατήρησε τη διαρκώς μεταβαλλόμενη ζωή που σε περιβάλλει, γιατί αποτελείται απ’ τις καρδιές των ανθρώπων. Όσο θα μαθαίνεις να κατανοείς τη δομή και το νόημά τους, τόσο θα μπορείς να κατανοείς την πολύ πλατύτερη έννοια της ζωής.

13) Η ομιλία έρχεται μόνο με τη γνώση. Απόκτησε τη γνώση και τότε θ’ αποκτήσεις και την ομιλία.

(Σημείωση 10η: Είναι αδύνατο να βοηθήσεις άλλους, αν δεν έχεις πρώτα λάβει κάποια βεβαιότητα για τον εαυτό σου. Όταν μάθεις τους πρώτους 21 κανόνες και μπεις στο Ναό της Σοφίας, με τις δυνάμεις σου αναπτυγμένες και την αίσθησή σου ελεύθερη, τότε θα ανακαλύψεις ότι υπάρχει μια πηγή μέσα σου από όπου θα αναβλύσει ο λόγος. Μετά από τον 13ο κανόνα δεν μπορώ να προσθέσω καμία λέξη σε αυτό που έχει ήδη γραφτεί. Σου δίνω την ειρήνη μου. Αυτές οι σημειώσεις γράφονται αποκλειστικά για εκείνους στους οποίους δίνω την ειρήνη μου. Για εκείνους που μπορούν να διαβάσουν τι έχω γράψει με την εσωτερική καθώς επίσης και την εξωτερική αίσθηση)

14) Έχοντας κατορθώσει να χρησιμοποιείς τις εσωτερικές αισθήσεις, έχοντας υποτάξει τις επιθυμίες των εξωτερικών αισθήσεων, έχοντας κατακτήσει τις επιθυμίες της ατομικής ψυχής κι έχοντας αποκτήσει τη γνώση, ετοιμάσου τώρα μαθητή, να πάρεις ουσιαστικά το δρόμο σου. Η Ατραπός έχει βρεθεί. Ετοιμάσου να μπεις σ’ αυτήν.

15) Ζήτησε από τη γη, τον αέρα και το νερό τα μυστικά που κρατούν για σένα.

16) Ζήτησε απ’ τους Αγίους της γης να σου πουν τα μυστικά που έχουν για σένα.

17) Ζήτησε από το εσώτατο, το Ένα, να σου πει το έσχατο μυστικό που κρατά στο διάβα των αιώνων για σένα.

18) Η γνώση που τώρα κατέχεις είναι δική σου επειδή η ψυχή σου έγινε ένα με όλες τις άλλες ψυχές. Είναι κάτι που σου το έχει εμπιστευθεί ο Ύψιστος. Αν την προδώσεις, την κακομεταχειριστείς ή την παρανοήσεις τότε είναι πολύ πιθανό, ακόμη και τώρα, να πέσεις απ’ το υψηλό επίπεδο στο οποίο έχεις φτάσει. Πολλοί ήταν εκείνοι που έπεσαν απ’ αυτό το κατώφλι γιατί στάθηκαν ανήμποροι ν’ αντέξουν το βάρος των ευθυνών τους, ανήμποροι να συνεχίσουν πιο πέρα. Να κοιτάζεις λοιπόν πάντοτε μπροστά με δέος και φόβο και να είσαι έτοιμος για τη μάχη. Είναι γραμμένο, ότι για κείνον που βρίσκεται στο κατώφλι της θεϊκότητας, δεν υπάρχουν στηρίγματα και οδηγοί. Η τελική μάχη μπορεί να εκφραστεί μέσα απ’ τους κανόνες που ακολουθούν.

19) Μείνε σταθερός σ’ εκείνο που δεν έχει ούτε ουσία, ούτε υπόσταση.

20) Να ακούς μόνο τη φωνή που δεν έχει ήχο.

21) Να κοιτάζεις μόνον εκείνο που είναι αόρατο, τόσο στις εσωτερικές όσο και στις εξωτερικές αισθήσεις.

Η ΕΙΡΗΝΗ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΜΑΖΙ ΣΟΥ



πηγή: από το Βιβλίο - Η Άτραπος της Μύησης - Collins Mabel

 
Γνωστική Διδασκαλία
Σαμαέλ Αούν Βεόρ
Αστρική Προβολή
Γνώση
Διαλογισμός
Μυστικισμός
Θρησκείες
Τάντρα
Βιβλία
Επαναστατική Ψυχολογία
Λόγος Μάντραμ Θεουργία
Προφητεία
Samael Aun Weor
Μιλαρέπα
Χριστός
Ψυχολογία
Matrix
Βίβλος
Αστρικό Ταξίδι
Μυθολογία
Γνωστική Κίνηση
Εσωτερισμός
Ψυχή
Καμπαλα
Γνωστικισμός
Ζεν
Πνεύμα
Νους
Ευτυχία
Γνωστικοί
Hercolubus
Διαλέξεις
Αλχημεία
Θιβέτ
Ερκόλουμπους
Διάλεξη
Έρωτας
Φωνητική
Αστρικό Σώμα
Μαγεία
Σύντροφο
Σχέσεις
Σεξ
Γάμος
Αγάπη
Ανάμνηση Εαυτού
Ανάπτυξη
Αυτογνωσία