Παρασκευή, Ιανουαρίου 09, 2009

Εισαγωγή στην ανάμνηση εαυτού

(γράμμα από μαθητή σε μαθητή)

Καλημέρα,

Έφτασε η στιγμή να βάλουμε σε τάξη το ΞΕΡΩ, την διδασκαλία που λάβαμε όλο αυτό το διάστημα και να απολαύσουμε τους καρπούς της, να αναβλύσει το ΕΙΝΑΙ μέσα μας.

Θα σου μιλήσω πρακτικά από αυτό που βίωσα και βιώνω τους τελευταίους 3 μήνες ώστε να εισχωρήσεις στον κόσμο της ΟΥΣΙΑΣ και της ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΣ που είναι τόσο κοντά μας, όσο και η αναπνοή μας…

Μαθαίνουμε στη γνώση πως έχουμε 3% της ουσίας ελεύθερο αλλά κοιμισμένο, μηχανοποιημένο. Πρώτο λάθος που έκανα και το σημειώνω ώστε να το ξεπεράσουμε μαζί είναι να θεωρώ πως αυτό το 3% είναι δεδομένο, πως επειδή απλώς έλαβα την διδασκαλία, διάβασα μια διάλεξη, είμαι αυτό το 3%, δεν είμαι ο νους, είμαι η ελεύθερη ουσία…

Όλη μας την ζωή την περνάμε αγκαλιά με το νου και την προσωπικότητα, δεν γίνεται έτσι απλά να αλλάξουμε και να «γίνουμε» η ουσία.

Αυτή την στιγμή η ουσία μας κοιμάται, αγνοεί τον εαυτό της, δεν τον θυμάται, είναι ένα ζωντανό πτώμα. Αντιθέτως η προσωπικότητα είναι ενεργητική, και μέσω αυτής τα εγώ βαμπιρίζουν την ουσία, τρέφονται από αυτήν.

Οπότε για να γίνει η αρχή, πρέπει να βρούμε την ουσία… να «τσιμπήσουμε» μια άκρη της, να σηκώσουμε την σκόνη και την βρωμιά του εγώ, των σκέψεων, των αρνητικών συναισθημάτων και να ψάξουμε από κάτω για την ουσία. Αφού βρούμε αυτήν την άκρη, η ουσία μετά θα αρχίσει να αντιλαμβάνεται τον εαυτό της, και να θέλει να τον θυμάται. Κοινώς αρχίζει να ξυπνάει…

Πώς ξεκινάμε; Πρώτα ας δούμε τι δεν είναι η ουσία. Γράφει ο Δ. Σαμαέλ στην «Βασική Εκπαίδευση» κεφ. Η Συνείδηση:

«Όσοι συγχέουν τη συνείδηση με τις ψυχολογικές λειτουργίες, σκέψεις, συναισθήματα, μηχανικές ορμές και αισθήματα, πραγματικά είναι πολύ ασυνείδητοι, κοιμούνται βαθιά.»

Εδώ ο Δ. Σαμαέλ μας λέει πως η Συνείδηση ή η Ουσία δεν έχει τίποτα να κάνει με αυτά που γνωρίζουμε και παίρνουμε ως δεδομένα μέχρι στιγμής. Για παράδειγμα το συναίσθημα χαράς ή λύπης που νιώθεις είτε σε κάνει να νιώσεις όμορφα ή άσχημα δεν είναι η Ουσία. Άρα αυτό που ψάχνουμε, αυτό που θέλουμε να βρούμε είναι πέρα από αυτά που ξέρουμε και δεχόμαστε ως ζωή.

Πάμε να δούμε τι είναι η Συνείδηση ή Ουσία, από το ίδιο κεφάλαιο:

«Εμείς βεβαιώνουμε ότι η ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ στον άνθρωπο είναι χωρίς καμία αμφιβολία και χωρίς φόβο να γελαστούμε, ένα είδος πολύ ιδιαίτερης σύλληψης εσωτερικών γνώσεων εντελώς ανεξάρτητης από κάθε νοητική δραστηριότητα.»

Πρόσεξε τι γράφει, πως η ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ είναι ένα είδος πολύ ιδιαίτερης σύλληψης… αυτό μας πάει στο θέμα της αντίληψης, στο πως αντιλαμβάνομαι, στο πως «βλέπω».

Θα χρησιμοποιήσω μια φράση από την «Μεγάλη Ανταρσία» του Δ. Σαμαέλ για να την έχουμε ως βάση για αυτό που θέλουμε να εξασκήσουμε:

«Εμείς έπρεπε να βλέπουμε την ζωή σαν µια ταινία χωρίς ποτέ να ταυτιζόμαστε µε καμιά κωμωδία, δράμα ή τραγωδία.»

Πρόσεξε! Πάλι μιλάει για βλέπω, πάλι φέρνει το θέμα στην αντίληψη, άρα εδώ σιγά σιγά βρίσκουμε το μυστικό για να «τσιμπήσουμε» μια άκρη της Ουσίας και να την ξυπνήσουμε.

Τί πρέπει να βλέπει, χωρίς να ταυτίζεται; Το «βλέπω» μας πάει στο θέμα της αντίληψης.

Ποιά είναι η πηγή της αντίληψης;

Μα φυσικά η Ουσία και έχουμε έτσι μια πρώτη απάντηση.

Αλλά ποιο είναι το εργαλείο της αντίληψης; Η Προσοχή.

Τί λοιπόν ταυτίζεται με την ζωή; Με τις κωμωδίες, τα δράματα και τις τραγωδίες;

Μα η Ουσία και πως γίνεται αυτό;

Μα με τον λάθος χειρισμό του εργαλείου της αντίληψης που είναι η προσοχή.

Η άκρη για να βρούμε την Ουσία είναι να αποκτήσουμε εμείς έλεγχο της προσοχής. Ας δούμε ένα συνηθισμένο παράδειγμα όπου δεν έχουμε έλεγχο της προσοχής:

Στέκεσαι στην άκρη του δρόμου περιμένοντας κάποιον και ξαφνικά περνάει ένα λεωφορείο μπροστά σου, ασυναίσθητα όπως λένε, στρέφεις το κεφάλι σου και το ακολουθείς με το βλέμμα σου μέχρι να χαθεί το λεωφορείο σε κάποια στροφή του δρόμου…

Το παραπάνω είναι κάτι το συνηθισμένο για εμάς αλλά εδώ ακριβώς η προσοχή, σαν από μόνη της, έδρασε, εκείνη την στιγμή ταυτιστήκαμε με κάτι και ακριβώς για αυτόν τον λόγο αγνοούμε γιατί συνέβη αυτό.

Αυτό που είναι επιζήμιο με το να μην έχουμε έλεγχο της προσοχής είναι το εξής (από την Μεγάλη Ανταρσία του Δ. Σαμαέλ):

«Είναι σαφές ότι όταν ταυτιζόµαστε µε όλα τα συµβάντα της ύπαρξής µας καταξοδεύουµε άχρηστα την ενέργεια της Συνείδησης»

Όλα τα παραπάνω τα έγραψα για έναν και μοναδικό λόγο: Πρέπει να καταλάβουμε πως έχει αξία και πραγματικά είναι σημαντικό να μάθουμε να ελέγχουμε την προσοχή.

Γιατί αυτός που ελέγχει την προσοχή είναι η Ουσία και στην προσπάθεια να ελέγχει την Προσοχή θα αρχίσει να αντιλαμβάνεται πως δεν είναι οι σκέψεις, δεν είναι τα συναισθήματα, πως δεν είναι αυτό το φυσικό σώμα, αλλά ούτε και οι πέντε αισθήσεις, πως είναι κάτι άλλο… και τότε σαν σπίθα θα έρθει για πρώτη φορά η ανάμνηση εαυτού.

Αν το πετύχεις αυτό μετά θα ξέρεις τι θα πρέπει να κάνεις.

Εδώ λοιπόν τελειώνει το ΞΕΡΩ και θέλω να πάμε στο ΕΙΝΑΙ, θα κάνουμε μια μικρή άσκηση, την οποία έκανα πριν από τρία χρόνια και για πρώτη φορά αντιλήφθηκα τον εαυτό μου, ένιωσα πως υπάρχω, θυμήθηκα τον εαυτό μου…



Κάθεσαι στην καρέκλα και διαβάζεις αυτά που γράφω.

1) Τώρα θέλω να βάλεις την προσοχή σου στις πατούσες τον ποδιών σου, μέχρι πριν τις είχες ξεχάσει, αλλά βάζοντας την προσοχή εκεί τις ξανά θυμάσαι, τις νιώθεις, δεν έχει σημασία αν το σκεφτείς, απλώς και μόνο να βάλεις την προσοχή σου εκεί.







2) Τώρα βάλε την προσοχή σου στα γόνατα σου.







3) Τώρα βάλε την προσοχή σου στον αριστερό αγκώνα σου.







4) Τώρα βάλε την προσοχή σου στην μύτη σου.







5) Εσύ που είσαι όταν βάζεις την προσοχή στα παραπάνω σημεία; Καθώς μετακινείς την προσοχή σου από σημείο σε σημείο που βρίσκεσαι; Δεν χρειάζεται και μην ψάχνεις για απάντηση στην πληροφόρηση που έχεις στη μνήμη αλλά πρακτικά και πραγματικά σε ποιο σημείο βρίσκεσαι; Δες το, νιώσε το. Αν δεν μπορείς, συνέχισε από το βήμα 1) μετακινώντας την προσοχή, διαδοχικά από σημείο σε σημείο, και καθώς η προσοχή μετακινείται προσπάθησε να αντιληφθείς το που βρίσκεσαι.

Αυτό θέλω να κάνεις και ΤΙΠΟΤΑ ΑΛΛΟ!

Περιμένω τα αποτελέσματα σου και τους πειραματισμούς σου.

Ένας κόσμος μαγείας, αντίληψης και πνεύματος μας περιμένει. Εκεί είναι η ζωή.

Με εκτίμηση,

 
Γνωστική Διδασκαλία
Σαμαέλ Αούν Βεόρ
Αστρική Προβολή
Γνώση
Διαλογισμός
Μυστικισμός
Θρησκείες
Τάντρα
Βιβλία
Επαναστατική Ψυχολογία
Λόγος Μάντραμ Θεουργία
Προφητεία
Samael Aun Weor
Μιλαρέπα
Χριστός
Ψυχολογία
Matrix
Βίβλος
Αστρικό Ταξίδι
Μυθολογία
Γνωστική Κίνηση
Εσωτερισμός
Ψυχή
Καμπαλα
Γνωστικισμός
Ζεν
Πνεύμα
Νους
Ευτυχία
Γνωστικοί
Hercolubus
Διαλέξεις
Αλχημεία
Θιβέτ
Ερκόλουμπους
Διάλεξη
Έρωτας
Φωνητική
Αστρικό Σώμα
Μαγεία
Σύντροφο
Σχέσεις
Σεξ
Γάμος
Αγάπη
Ανάμνηση Εαυτού
Ανάπτυξη
Αυτογνωσία