Σάββατο, Νοεμβρίου 22, 2008

Τί είναι η ψυχολογική ισορροπία;Σε μια προσπάθεια να χαλιναγωγήσουμε μια ενοχλητική συνήθεια που γρήγορα αναπτύσσεται στον Γνωστικό μαθητή, θέλω να δώσω έμφαση σε μια κρίσιμη όψη της πρακτικής δουλειάς που δυστυχώς αγνοείται από την πλειοψηφία των εκπαιδευτών και των μαθητών στο κόσμο σήμερα. Και αυτή είναι η ανάγκη για την εγκαθίδρυση Ψυχολογικής Ισορροπίας.

Υπάρχει η τάση ανάμεσα στους Γνωστικούς μαθητές να διαφωνούν πάνω σε αυτόν ή σε εκείνον τον όρο, να μάχονται πάνω σε ένα δόγμα, ή να διορθώνουν τον τρόπο με τον οποίον εκφράζουν τα πράγματα. Στο μεταξύ, όλοι κατηγορούν τους άλλους πως είναι πιασμένοι μέσα στο νου, ενώ προτρέπουν την χρήση της συνείδησης, εν τω μεταξύ είναι ξεκάθαρα φανερό πως οι περισσότεροι από εκείνους που συμμετέχουν είναι παγιδευμένοι μέσα στον αμαρτωλό νου, πιασμένοι στις δικές τους άχρηστες σκέψεις και δογματικές πεποιθήσεις.

Αυτή η απογοητευτική τάση πρέπει να σταματήσει. Είναι απαραίτητο για όλους τους ειλικρινείς Γνωστικούς μαθητές να καταλάβουν πως η μετατροπή είναι καλή και σημαντική, αλλά δεν είναι το παν. Δυστυχώς, πολλοί μαθητές, παγιδευμένοι μέσα στις παρακμάζουσες πεποιθήσεις του δικού τους νοητικού προγραμματισμού, ενστερνίζονται την Γνωστική Διδασκαλία σαν να ήταν οποιοδήποτε άλλο αυστηρό σύστημα πίστης ή θρησκείας, και ακολουθούν τα κύρια σημεία κατά γράμμα ενώ αγνοούν πως αυτή η Διδασκαλία με κανέναν τρόπο, σχήμα ή μορφή δεν είναι μηχανική.

Υπάρχουν πολλοί μαθητές που, οδηγημένοι από αόρατα εσωτερικά στοιχεία, εγκαθιδρύουν στον εαυτό τους μια καλή και σεβαστή Γνωστική προσωπικότητα, με όλες τις απαραίτητες ιδιότητες αυτής (που σε αυτό το σημείο δεν θα κατανομαστούν), που περιλαμβάνουν σίγουρα έναν σεβαστό γάμο και τακτική παρουσία σε μια ονομαστή σχολή. Μετατρέπουν, προσεύχονται, διαβάζουν τα βιβλία... και υποθέτουν πως όλα αυτά σημαίνουν κάτι. Ναι, σημαίνουν κάτι, αλλά αυτό σημαίνει πως επιτυγχάνουν τους στόχους της Διδασκαλίας; Όχι. Σημαίνει πως ξυπνάνε; Όχι απαραίτητα. Σημαίνει πως κάνουν επαναστάση στον εαυτό τους με τον σωστό τρόπο; Με κανέναν τρόπο.

Δυστυχώς, υπάρχουν πολλοί Γνωστικοί μαθητές (ζευγάρια ή μόνοι) που υιοθετούν αυτήν την προσέγγιση και εν τούτοις παραμένουν δίχως καμία αληθινή εσωτερική αλλαγή, αληθινή εμπειρία, μυήσεις, αρετές, δυνάμεις, δώρα, κτλ. Γιατί; Γιατί αυτό; Έχουν οι διδασκαλίες αποτύχει σε αυτά τα άτομα; Πρέπει να υποθέσουμε πως οι διδασκαλίες έχουν σφάλμα; Είναι οι οδηγίες ελλειπής; Λείπει κάτι; Ναι, κάτι λείπει αληθινά, αλλά όχι στις διδασκαλίες. Κάτι λείπει στην κατανόηση μας της διδασκαλίας.

Όπως υπαινίχθηκα σε πολλά προηγούμενα κείμενα, υπάρχει μια μέθοδος εργασίας παρούσα μέσα στα βιβλία του Σαμαέλ Αούν Βεόρ, αλλά δεν αναφέρεται ρητά, και για έναν καλό λόγο. Είναι απαραίτητο για κάθε σοβαρό αναζητητή να την ανακαλύψει μέσω της αυστηρής δουλειάς με τον εαυτό του. Είναι σαν οτιδήποτε άλλο, αν μας το δώσουν δωρεάν, δεν του δίνουμε αξία. Δίνουμε αξία μόνο σε ότι ιδρώσαμε για να το αποκτήσουμε. Εξάλλου, κάποιος δεν μπορεί να μεταδώσει αυτό που πρέπει να βιωθεί. Η Γνώση είναι παιδί των πράξεων μας. Έρχεται σε ζωή καθώς την ζούμε. Και την ζούμε μέσα από την δική μας κατανόηση αυτής.

Δυστυχώς, γεμίζουμε το διανοητικό με μια επιφανειακή κατανόηση της Γνωστικής Διδασκαλίας και σταματάμε εκεί. Κάνουμε μερικές πρακτικές, υιοθετούμε έναν Γνωστικό τρόπο ζωής, και περιμένουμε. Αυτή δεν είναι η σωστή προσέγγιση, εν τούτοις είναι αυτή που χρησιμοποιείται από τους περισσότερους μαθητές που αυτή τη στιγμή ονομάζουν τον εαυτό τους "Γνωστικό".

Κατά κάποιον τρόπο αυτό είναι χαρακτηριστικό της Δυτικής νοοτροπίας, η οποία διαποτίζεται σε πολύ μεγάλο βαθμό από μια ευαισθησία για "γρήγορες-λύσεις". Μετά από δεκαετίες προγραμματισμού από την τηλεόραση, τις διαφημίσεις, τα περιοδικά και τις ταινίες, και πιθανόν ακόμα πιο βαθιά επηρεασμένοι από αιώνες Χριστιανικού δόγματος, εμείς από συνήθεια ψάχνουμε για "γρήγορες-λύσεις", (για αυτό τα κοινωνικά και οικονομικά μας συστήματα καταρρέουν, χωρίς να αναφέρουμε τις οικογενειακές και συγγενικές δομές μας). Δυστυχώς, φέρνουμε την ίδια νοοτροπία στην Γνώσης επίσης, και υποφέρουμε από την λεπτή πίστη πως "αν κάνουμε ότι μας πούνε, θα σωθούμε". Όπως θα έχετε υποθέσει, η Γνώση ΔΕΝ δουλεύει έτσι. Προσπαθήστε όσο θέλετε, όσο και αν φαίνεστε ως ένας καλός Γνωστικός μαθητής, πρέπει να θυμάστε αυτήν την φράση: "Ο δρόμος για την άβυσσο είναι στρωμένος με καλές προθέσεις."

Υπάρχουν πολλές ιστορίες που ακούγονται για "καλούς" Γνωστικούς μαθητές που παρόλα αυτά πέθαναν και, έχοντας χαραμίσει τον χρόνο τους, τώρα πρέπει να περιμένουν στο Λίμπο για μια ακόμα ευκαιρία.

Υπάρχουν πολλές ιστορίες (κάποιες τις είπε ο Σαμαέλ Αούν Βεόρ) για Γνωστικούς Εκπαιδευτές που μιλούσαν υπέροχα για την διδασκαλία, που δίδαξαν για είκοσι χρόνια και οδήγησαν πολλές ομάδες, που παρόλα αυτά πέθαναν δίχως να κατορθώσουν τίποτα εσωτερικά.

Τι τρόμοι! Τι φρίκη! Και πρέπει να αντιμετωπίσουμε το απαίσιο γεγονός αυτό να συμβεί ενδεχομένως σε εμάς. Μην τρέχετε από αυτήν την αλήθεια: γιατί αν την αποφύγετε, τότε καταδικάζετε τον εαυτό σας να την υποφέρει αναπόφευκτα.

Υπάρχει μια απλή λύση σε αυτό το πρόβλημα. Υπάρχει ένας τρόπος για τον ειλικρινή μαθητή να αποφύγει να πέσει σε αυτό το τρομερά δύσκολο εμπόδιο.

Πρώτα, πρέπει να έχουμε σοβαρή κατανόηση της διδασκαλίας στο διανοητικό.

Δεύτερον, πρέπει να έχουμε σοβαρή κατανόηση της διδασκαλίας στην καρδιά.

Τρίτον, πρέπει να έχουμε σοβαρή κατανόηση της διδασκαλίας στις δράσεις μας.

Μέσα από αυτό, φτάνουν στην κρίσιμη καμπή, στην Ψυχολογική ισορροπία.

Μόνο ο μαθητής που κατανόησε την Ψυχολογική Ισορροπία μπορεί να ξυπνήσει την φωτιά της Κουνταλίνη.

Εδώ είναι που πολλοί αποτυγχάνουν.

Έτσι πολλοί πιστεύουν πως είναι "απλώς θέμα χρόνου". Μπορεί να το λένε με διαφορετικούς τρόπους, αλλά στην ουσία λένε το ίδιο: αυτοί "πιστεύουν", αλλά δεν αντιλαμβάνονται πως οι ίδιοι πρέπει να εκτελέσουν τα βήματα για να φτάσουν σε αυτήν την αφύπνιση.

Η Αφύπνιση της Φωτιάς δεν παρέχεται σε εμάς για καλή συμπεριφορά. Μας δίνεται όταν την έχουμε κερδίσει με το να εγκαθιδρύσουμε στον εαυτό μας τις ψυχολογικές απαιτήσεις.

Από την Αποκαλυμμένη Πίστης Σοφία:

Υπάρχουν επτά επίπεδα του Είναι.
Το πρώτο επίπεδο είναι το ενστικτώδες ανθρώπινο ον.
Το δεύτερο επίπεδο είναι το συγκινησιακό ανθρώπινο ον.
Το τρίτο επίπεδο είναι το διανοητικό ανθρώπινο ον.

Το τέταρτο επίπεδο είναι το
ισορροπημένο ανθρώπινο ον.
Το πέμπτο επίπεδο ανήκει σε εκείνους που έχουν φτιάξει το αστρικό σώμα.

Το έκτο επίπεδο ανθρώπινων όντων ανήκει σε εκείνουν που έχουν φτιάξει το νοητικό σώμα.
Το έβδομο επίπεδο ανθρώπινων όντων ανήκει σε εκείνους που έχουν φτιάξει το αιτιατό σώμα.
Τα ανθρώπινα όντα του πρώτου, δευτέρου, και τρίτου επιπέδου αποτελούν τον κύκλο της σύγχησης των γλωσσών, του Πύργου της Βαβέλ.
Αυτοί οι τρεις τύποι ανθρώπων είναι αυτοί που έχουν ντροπιάσει τον κόσμο, αυτοί που έχουν προκαλέσει τον πρώτο και δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, και αυτοί που θα προκαλέσουν τον τρίτο.
Αυτοί οι τρεις τύποι ανθρώπων δεν καταλαβαίνουν ο ένας τον άλλο.
Το ενστικτώδες επίπεδο δεν καταλαβαίνει το διανοητικό.

Το συγκινησιακό επίπεδο δεν καταλαβαίνει το διανοητικό.
Το διανοητικό επίπεδο δεν καταλαβαίνει το συγκινησιακό.

Τα τρία ανώτερα επίπεδα συνθέτουν το Βασίλειο.

Οι κάτοικοι του Βασιλείου δεν προκάλεσαν τους δύο παγκόσμιους πολέμους.

Οι άνθρωποι του τετάρτου επιπέδου δεν βρίσκονται στον κύκλο της σύγχησης των γλωσσών. Αλλά, δεν βρίσκονται ούτε και στο Βασίλειο.
Οι άνθρωποι του τετάρτου επιπέδου ποτέ δεν ταυτίζουν τον εαυτό τους με κανένα ιδιαίτερο κέντρο της ανθρώπινης μηχανής.
Οι άνθρωποι του τετάρτου επιπέδου οδηγούν ορθά τα πέντε κέντρα της ανθρώπινης μηχανής.
Τα πέντε κέντρα της ανθρώπινης μηχανής είναι: Διανοητικό, συγκινησιακό, κίνηση, ένστικτο, και σεξ.


Αυτό σημαίνει πως για να αφυπνίσει κανείς την φωτιά της Κουνταλίνη και με αυτό τον τρόπο να αρχίσει να εργάζεται προς το πέμπτο, έκτο και έβδομο επίπεδο ανθρωπίνων όντων, πρέπει πρώτα να εγκαθιδρύσει μέσα στον ίδιο το τέταρτο επίπεδο. Δεν μπορείς να γίνεις ένα ανθρώπινο ον του πέμπτου επιπέδου (ή και παραπάνω) δίχως Ψυχολογική Ισορροπία.

Αυτό είναι αναπόφευκτο, αναπότρεπτο. Για να το επιτύχει κανείς είναι τελείως θέμα συνειδητής εργασίας. Δεν υπάρχει τίποτα μηχανικό σε αυτήν την διαδικασία και δεν θα "συμβεί" απλώς σε κανέναν. Έρχεται ως ένα αποτέλεσμα οργάνωσης του ψυχισμού μας.

Εγκαθιστούμε την Ψυχολογική Ισορροπία όταν δεν ταυτιζόμαστε με κανέναν από τους τρεις εγκεφάλους. Επομένως, γνωρίστε τι είναι αυτοί, πως δουλεύουν, και με ποιον τρόπο ταυτίζεστε με αυτούς τώρα. Ανακαλύψτε αυτό, και θα ανακαλύψετε πως να εισέλθετε στην Ψυχολογική Ισορροπία. Αν δεν το κάνετε, θα παραμείνετε ένας "κοινωνικός" Γνωστικός, παριστάνοντας το ρόλο, αλλά δίχως άμεση εμπειρία της Αλήθειας.

Είναι ένα απλό ζήτημα να αναγνωρίσει κανείς κάποιον που δεν είναι σε Ψυχολογική Ισορροπία.

Αυτοί που εύκολα ξεχνιούνται και ενθουσιάζονται από διανοητικές παρορμήσεις δεν είναι σε Ψυχολογική Ισορροπία.

Αυτοί που εύκολα ξεχνιούνται και ενθουσιάζονται από συναισθήματα δεν είναι σε Ψυχολογική Ισορροπία.

Αυτοί που εύκολα ξεχνιούνται και ενθουσιάζονται από παρορμήσεις του κινητικού, ένστικτου και σεξουαλικού κέντρου δεν είναι σε Ψυχολογική Ισορροπία.

Επομένως, για να εγκατασταθεί Ψυχολογική Ισορροπία απαιτείται να είμαστε σε συνειδητό έλεγχο των παρορμήσεων (που προέρχονται από τις εντυπώσεις) που φορτίζουν τους τρεις εγκεφάλους μας.

Αν δεν μπορούμε να ελέγχουμε τους τρεις εγκεφάλους μας, δεν είμαστε σε Ψυχολογική Ισορροπία.

Αν μηχανικά οδηγούμαστε από ορμές στους τρεις εγκεφάλους μας, δεν είμαστε σε Ψυχολογική Ισορροπία.

Για να λάβει κανείς το δώρο της ιερής φωτιάς, πρέπει να είναι πρώτα ικανός να ελέγχει συνειδητά τα πέντε κέντρα.

Αυτό σημαίνει πως όταν μια σκέψη φτάνει, μπορούμε συνειδητά να την διακρίνουμε.

Όταν ένα συναίσθημα φτάνει, μπορούμε συνειδητά να το διακρίνουμε.

Όταν μια εντύπωση φτάνει, μπορούμε συνειδητά να την διακρίνουμε.

Πρέπει να είναι κανείς ικανός να διατηρεί συνειδητό έλεγχο στο μέσο τρομερών δοκιμασιών.

Κάποιος που είναι ένα διανοητικού τύπου άτομο πρέπει να μάθει πως να ανοίγει την καρδιά του, να απαρνείται την τάση να περνάει από το διανοητικό τα πράγματα του συναισθήματος, για παράδειγμα μπορεί να αντιμετωπίσουν δοκιμάσιες με κάποιο αγαπημένο πρόσωπο, στις οποίες πρέπει να χαλιναγωγήσουν την μηχανική διανοητική τους αντίδραση και να αποκριθούν συνειδητά με συναίσθημα.

Κάποιος που είναι ένα συναισθηματικού τύπου άτομο πρέπει να μάθει πως να ελέγχει τις ορμές της καρδιάς του, και μπορεί να λάβει μια δοκιμασία (για παράδειγμα) στην οποία πρέπει να ελέγξει τον θυμό του σε μια φαινομενική προδοσία, και να αποκριθεί με ηρεμία και γαλήνιο στοχασμό.

Ο ένστικτος τύπος πρέπει να ελέγχει τις ορμές του και να μαθαίνει να λειτουργεί με λογική και ειλικρινής αντίληψη των δικών του συναισθημάτων.

Έτσι μπορείτε να δείτε πως για να γίνουμε ένα άτομο του Τέταρτου Τύπου απαιτεί να γνωρίζουμε τους εγκεφάλους μας, πρέπει να γνωρίζουμε την δική μας ψυχολογική προδιάθεση (ποιος από τους τρεις τύπους είμαστε), πρέπει να γνωρίζουμε πως το αστρολογικό μας ζώδιο προστίθεται στις μηχανικές κλίσεις μας και πως μπορούμε να εργαστούμε ενάντια τους, και πρέπει να έχουμε μια δυνατή αίσθηση του ποια ελαττώματα έχουν την μεγαλύτερη δύναμη να μας σέρνουν σε μηχανική συμπεριφορά. Και πρέπει να έχουμε την ικανότητα να διαχειριζόμαστε όλους αυτούς τους παράγοντες συνειδητά σε ολοκληρωτική αυτο-αντίληψη και δίχως την παρεμβολή διανοητικών, συγκινησιακών ή ένστικτων αντιδράσεων.

Έτσι, πόσοι Γνωστικοί μαθητές νομίζετε πως αναπτύσσουν όλα αυτά τα πράγματα μέσα τους;

Σε σύνθεση, μπορούμε να πούμε πως ο Τέταρτος Τύπος ανθρώπινου όντος είναι ένα άτομο που έχει μάθει να αναγνωρίζει πως τα εγώ του χρησιμοποιούν τους τρεις εγκεφάλους του ώστε να προκαλούν εγωιστικές συμπεριφορές. Έχει μάθει πως να σταματάει συνηθισμένες μηχανικές συμπεριφορές με το να παρατηρεί τους τρεις εγκεφάλους του από στιγμή σε στιγμή, παραμένοντας αντιληπτικός της εσωτερικής του κατάστασης ενώ ταυτόχρονα παραμένει αντιληπτικός των εξωτερικών γεγονότων, και από την ένωση αυτών των δύο μπορεί να δει πως σχηματίζονται οι εντυπώσεις, επομένως συνειδητά λαμβάνει και μετατρέπει αυτές τις εντυπώσεις.

Εκείνη η μετατροπή δίνει ως αποτέλεσμα κατανόηση από στιγμή σε στιγμή. Εκείνη η μετατροπή δίνει ως αποτέλεσμα άτομα υψηλού βολτάζ τα οποία τα παίρνει η συνείδηση, και χρησιμοποιούνται στην δημιουργία των ανώτερων σωμάτων.

Αυτή δεν είναι μια εύκολη διαδικασία να μάθει κανείς, ούτε είναι εύκολο να την τελειοποιήσει, αλλά είναι απαραίτητο για εμάς αν θέλουμε να ανεβαίνουμε σε υψηλότερα επίπεδα του είναι.

Είναι με αυτόν τον τρόπο που μαθαίνουμε πως να σταματάμε να σπαταλούμε ενέργεια μέσα από τους τρεις εγκεφάλους, η αποθηκευμένη ενέργεια είναι που χρησιμοποιείται στην δημιουργία των ανώτερων σωμάτων.

Δίχως Ψυχολογική Ισορροπία, σπαταλάμε ενέργεια στους τρεις εγκεφάλους. Αν δεν υπάρχει ενέργεια, δεν υπάρχει τρόπος για να δημιουργηθούν τα ανώτερα σώματα. Επομένως, δεν μπορούμε να ανεβούμε σε υψηλότερα επίπεδα του Είναι.

Είναι απαραίτητο για όλους τους μαθητές να καταλάβουν την Ψυχολογική Ισορροπία.

Δίχως Ψυχολογική Ισορροπία, δεν υπάρχει περίπτωση να έχουμε πρόσβαση σε αληθινή Γνώση.

πηγή: www.gnosticteachings.org

 
Γνωστική Διδασκαλία
Σαμαέλ Αούν Βεόρ
Αστρική Προβολή
Γνώση
Διαλογισμός
Μυστικισμός
Θρησκείες
Τάντρα
Βιβλία
Επαναστατική Ψυχολογία
Λόγος Μάντραμ Θεουργία
Προφητεία
Samael Aun Weor
Μιλαρέπα
Χριστός
Ψυχολογία
Matrix
Βίβλος
Αστρικό Ταξίδι
Μυθολογία
Γνωστική Κίνηση
Εσωτερισμός
Ψυχή
Καμπαλα
Γνωστικισμός
Ζεν
Πνεύμα
Νους
Ευτυχία
Γνωστικοί
Hercolubus
Διαλέξεις
Αλχημεία
Θιβέτ
Ερκόλουμπους
Διάλεξη
Έρωτας
Φωνητική
Αστρικό Σώμα
Μαγεία
Σύντροφο
Σχέσεις
Σεξ
Γάμος
Αγάπη
Ανάμνηση Εαυτού
Ανάπτυξη
Αυτογνωσία